“QIRIM İÇÜN NEFES ALMAQ BİLE QIRIMĞA HIZMETTİR’’


münir balica, kirim icün



 Torğay quşnıñ qanatlanğanı yüregimde, sanki kimsesiz qaldım. Dedelerimni yıllarca nefes alğanları bu topraqlarda, o künki şartlarda Romaniya ve Türkiyege köçkendik. Ebet senelerce bizge vatan oğlan bu müteşem Qırımda ilk ketken deve diger seferlerimde ep kimsesizdim. Qırımnıñ qocaman dağlarıma ayqırmak,bağırmaq ve ağlamaq içün ruhumnı zor tuttım…!

 Tarihimizge, medeniyetimizge ve urf-adetlerimizge bir Qırımtürkler qadar künkeçkence yabancılaşqan bir milletni oğlanını sanmayım. Türkiyede sözde beş million Qırım türkü oğlanını aytıla. Asıl doğru oğlanını inanam. Meselâ sayımız çoqluq olmağanını epimiz bilemiz. Faqat bu beş million Qırımtürknı ancaq tüşünce ve Qırım sevgisi merkezinde bulunğan eñçoq yüz bin kişidir sanam. Başqaları nerede,bularda senelerce Qırımğa borclımız degen ep aynı kişiler. Bu insanlarnı arkasından nerede ise kimseler kelmeyler.

 Munasebetsizlik, birbirimizni añlama icabını meydanğa ketire. ve derneklerdeki arqadaşlarımız munasebetni ayatımızda 15 ayrı şekilde yer alğanını, añda olğanlarnı sanmaqnen beraber bu mevzuda kerekli işlemeler içerisinde olğanlarnı aslında sanmayım.‘Qırımnıñ sesi’mecmuası ve içtimaiy ağdaki hızmetler ile ayrı-ayrı olaraq mence büyük hızmet bermektedir. Elbet de buğa eş deger çoq degerli semetdeşlerim hızmetlerni bergenlerge şaat olamız

 İçbir millet ve medeniette bulunmağan degerli büyüklerimizni aceba qaç kişi bile ya da bildire.

 Baybars,1233 yılında qıpçaq türk olaraq qıpçaq çöllerinde doğğandı. O künni şaraitke yaqalanıp esir olğan,satılıp Qairege qulolaraq ketirilgen. Zekâ ve istidatnı sayesinde Memlik sultanı olğandır.Bu çoq kimseniñ bilmegeni bir Qırımtürkniñ muvafaqiyeti.

 İsmail Gaspıralı, Noman Çelebicihan, Bekir Vaap oğlu Çoban-zade, Cafer Seydamet Qırımer, Necip Hablemitoğlu, AbdullaMuhammedarif oğlu Tuqay, Kemal Haşim Karpat, Halil İnalcık, İsmail Otar, İlber Ortaylı, Hasan Polatkan, Hayrettin Karaca, Cengiz Dağcı, Aziz Nesin, Muazzez İlmiye Çığ, Zampira Asanova, Ayşe Seitmuratova ve dünyada tek oğlan silâsız mucadele ğayretetken Mustafa Abdülcemil oğlu Cemilev,bu büyüklerimiz ilk başta aqılğa kelgenler.Menim mevzunı buralağra ketirmege sebebim,böyle vatan sevgi ve bilgi sevgi içerisinde yaşağan insanlarğa saip olğanımız. Sonuç ise beş million Qırımtürknıñ qaçınıñ bulardan haberi bar. Olamaz. Onıñiçün o qadar tez medeniyeroziyağa oğraymız ki.Tarihni ve degerlerni bilmegen bir medeniyet yoq olmağa makümdir.

 1921-1922 yıllarında Qırımda o qadar büyük qıtlıq ve açlıqbardı. İnsanlar soqaqlarda mışıq,köpek ve tereklerde qabuq qaldırmağanlar. Bunı qaç kişi bile. Ya da bildire. Bunı tüşünsek. Noman Çelebicihan kibi vatan içün Moskvadaki zindanlarda keçirgenni bir künni tüşüneyik.O zaman añlarmız.Tarihimizni ne qadar qıymetli ve degerli olğanını

 Qırımda bizni fedakârlıq ile temsil etken Qırım müendislik ve pedagogika universitetniñ, mence bu qarışı qolğan soñ künlerde Qırımtürklerden oğlan çoqluqla,ilim ve vatan perverliklerni içlerine nefes alıp çoq müim vazifelerni yerlerine ketirmekteler. Men özüme köre ete bilgenim qadar Qırımresimlerni yapmağa çalışam. Qolundan kelgenim qadar da Qırım aqqında şiirler yazıp, Qırımğa oğlan borcumnı ödemek arzu etem. Ne qadar muvafaqiyetlı olacağım semetdeşlerimni taqdirleridir. SAYĞILARIMLA.

0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen konuyla alakalı yorumlar yapın. Kırımın Sesi