İNGİLİZLER’E KIRIM TATARLARI, KIRIM TATARLARININ ZULMÜ VE KIRIM KÜLTÜRÜ ANLATILDI

ingiliz ,kirim melek maksudoglu


Maksudoğlu 1917 yılında Kırım Tatar Kadın Milletvekili vardı. Bu tarihte İngiltere’de bırakın kadın milletvekili seçilmesini kadının seçme hakkı yoktu.
İngiltere’nin Başkenti Londra Dash Art’ta Kırım Tatarları, Rus İşgalinden sonra Kırım Tatarlarının durumu, Kırım Tatar Kültürü ve Kırım anlatıldı.
İngilizlerin yoğun ilgi gösterdiği panelde salon misafirleri almadı.
Londra’da bulunan Melek Maksudoğlu’nun organizasyonu yaptığı panelde, HAYTARMA Filmi gösterimi yapıldı.Üstün başarı ödüllü Pilot Ahmet Sultan Han’ın kahramanlık öyküsünün anlatıldığı panelde Melek Maksudoğlu ‘Kırım Tatarları kimdir,Kırım Hanlığının tarihçesi,Kırım Savaşı,Kırım Tatarlarının bir gece içerisinde insanların meydanlarda toplanıp hayvan vagonlara bindirilip sürülmeleri ve soykırım ı anlattı.



Maksudoğlu ‘Kırım Tatarları çok ileri bir toplumdur. 1917 yılında yapılan kurultayda İsmail Bey  Gaspıralı’nın kızı Şefika Gaspıralı kadın milletvekiliydi. Bu tarihte İngiltere’de kadının milletvekili seçilmesi bir tarafa kadının oy vermesi bile mümkün değildi. Dedi
Öte yandan İngilizler Kırım Tatarlarının medyada yer almadığını Kırım Tatarlarının zorluklarını yeni anladıklarını, Rus zulmünü hiç bilmediklerini söylediler.


0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen konuyla alakalı yorumlar yapın. Kırımın Sesi