KTMM KIRIM’DA BASININ KAPATILMASI İNSAN HAKKI İHLALİDİR


KTMM KIRIM’DA BASININ KAPATILMASI
 İNSAN HAKKI İHLALİDİR

   Kırım Tatar Milli Meclisi, Kırım’ın Rusya Tarafından İşgal edilmesi ile birlikte,İşgal yönetimin Kırım Tatarlarına ait Medya organlarını tecilinin yapılmamasını İnsan Hakları ihlali olduğunu açıkladı.
   29 Mart 2015 Tarihinde yapılan açıklamaya göre ‘Birleşmiş Milletler Yerli Halklar Hakları Bildirisi’nin “köklü halkların ana dillerinde kendi medya kuruluşlarını oluşturma ve köklü halklara ait olmayan tüm medya araçlarına ayrımcılık yapılmadan erişme hakkını” öngören 16. maddesine dayanarak Kırım Tatar Milli Meclisi, bağımsız Kırım Tatar medyalarının yeniden tescil edilmesinin reddini Kırım Tatar halkının hakları ve menfaatlerinin ihlali olarak nitelendiriyor.
   Kırım’da faaliyet gösteren bağımsız Kırım Tatar basılı yayın ve elektronik yayınların kapanma tehlikesi altındadır. Kırım Tatar halkının vatanına dönmeye başladığı yıllarda kurulan bağımsız Kırım Tatar basının oluşması için Kırım Tatar dili, kültürü, milli geleneklerin korunması ve gelişmesinden anadilinde yayınlanan basının önemini anlayan binlerce kişinin çaba sarf etmektedir.
Kırım Tatar Milli Meclisi, dünyada tek Kırım Tatar televizyon kanalı olan ATR’nin, Lâle çocuk televizyon kanalının, Meydan radyosu, “Avdet”, “Kırım” ve diğer Kırım Tatar gazeteleri, Kırım Haber Ajansı’nın (QHA) 1 Nisan 2015 tarihinden itibaren faaliyetlerini durdurmasının tek nedeninin yönetimin söz konusu medyaları yeniden tescil etmeyi reddetti.
   Söz konusu medyaların yönetiminin, birçok kez ilgili kurumlara tescil başvurusunda bulunduğunu, ancak her seferinde gerekçesiz olumsuz cevap aldığını belirten KTMM, bildirisinde, “Yönetimin, bağımsız Kırım Tatar medyalarının faaliyetini durdurmasına neden olan benzer ayrımcı eylemleri Kırım Tatarlarının tepkisine neden oldu. “ATR’yi öldürme” kampanyası sadece Kırım’da değil Kırım Tatar diasporasının yaşadığı ülkelerde de yapıldı. Rusya’nın birçok hak savunucusu, gazeteci ve sivil toplum aktivisti, ayrımcılığa ve bağımsız Kırım Tatar medyalarının kapanma tehlikesine karşı çıktı” .
   Kırım Tatar medyalarına karşı ayrımcılık uluslararası düzeyde tartışma nedeni olduğunu ifade eden Kırım Tatar Milli Meclisi, tüm vatandaşlara ve farklı milliyetlerden Kırım sakinlerine insan haklarını ve halkların haklarını birlikte savunmaya çağırıyoruz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen konuyla alakalı yorumlar yapın. Kırımın Sesi