İstanbul da Tatarlar Putin Kırımdan Defol

İstanbul da Tatarlar Putin Kırımdan Defol



- Rusyanın Kırımı İşgalinin 1. yıldönümünde Rusya’nın İstanbul Başkonsolosu önünde toplanan Kırım Tatar Türkleri Kırım’da işlenen cinayet ve baskıları protesto etti.

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesinin girişimleriyle 28 Şubat Cumartesi günü Galatasaray Lisesi önünde toplanan
göstericiler arasında İstanbul’un yanı sıra Çatalca, Kocaeli, Tekirdağ, Çorlu, Edirne ve Yalova’nın Kırım dernek üyeleri, Türk Dünyasının çeşitli
derneklerinin mensupları ve Türkiye’de yaşayan Ukraynalılar yer aldı.
“Vatan, Millet, Kırım”, “Şeytan Putin Kırım’dan Defol”, “Kırım Türk’tür Türk Kalacak”, “Türkiye uyuma, kardeşine sahip çık” şeklinde sloganlar atan göstericiler Kırım Tatar bayraklarını sallayarak Rusya’nın Başkonsolosluğu önüne kadar yürüdü.

Bir dakikalık saygı duruşu ve milli marşların çalınması ve Murat Altınparmak’ın dua okumasının ardından Kırım Türkleri Kültü ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Celâl İçten basın bildirisini okudu
“Kırım Tatar Türklüğünün milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Kırım Temsilcisi İsmet Yüksel ve Kırım Tatar Halkının Haklarını Koruma Komitesi Koordinatörü Sinaver Kadirov’a 5 yıl süreyle giriş yasağı konuldu” diyen İçten, 3 çocuk babası Reşat Ametov’un kaçırılarak hunharca öldürüldüğünü, halen haklarında haber alınamayan kişi sayısının 20’yi geçtiğini bildirdi.

Kırım Tatarlarının evlerine baskınlar yapılarak yıldırma faaliyetlerinin bütün Kırım Tatar toplumuna yayıldığını ifade eden İçten “Silahlı Rus güçleri camilere ve Kur’an kurslarına baskınlar yapılarak giriliyor, manevi değerlerimize hakaret ediliyor” dedi.
16 Eylül sabahı Kırım Tatar Milli Meclisi binasına Rus Federal Güvenlik Servisi çalışanları tarafından baskın düzenlenerek arama yapıldığını ardından da meclis binasının süresiz kapatıldığını kaydeden Celal İçten, “Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz tutuklandı. Kırım Tatar Türkleri üzerinde yoğun baskı kuruldu ve bu baskılar her geçen gün artarak devam ediyor” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’NİN KIRIM’A HEYET GÖNDERMESİ RUS İLHAKINI TANIMAK OLUR”

İstanbul Kırım Derneği Başkanı Celal İçten, “Kırım’da yaşanan bu olayları kaygı ile izlemekte ve kınamaktayız. Biz her zaman Ukrayna’nın toprak bütünlüğünden ve Ukraynalılarla birlikte barış ve huzur içinde yaşamaktan yana olduk. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığını, siyasi partileri ve tüm sivil toplum kuruluşlarını Kırım Tatar Türkleri üzerindeki bu insanlık dışı baskıların 1. yılında karşı harekete geçmeye davet ediyoruz” dedi.

İçten, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığının Kırım’a gayri resmi heyet göndermeye hazırlandığını öğrendiklerini belirterek, Kırım’a resmi veya gayri resmi bir heyet göndermenin Kırım’ın Rusya tarafından ilhakını tanımak olacağının uyarısını yaptı.

0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen konuyla alakalı yorumlar yapın. Kırımın Sesi