Ukrayna'nın favorisi Kırım'lı Jamala



Kırım Türk’ü Jamala'nın, Eurovision Şarkı Yarışması'nda Ukrayna'yı temsil etmesi bekleniyor Ukrayna’dan bu yılki Eurovision Şarkı Yarışması’na katılacak şarkı, 21 Şubat Pazar günü düzenlenecek final elemelerinde belli olacak.
Elemelerde Kırım sürgününün anlatıldığı “1944” adlı yarı Türkçe yarı İngilizce şarkıyı seslendirecek olan Kırım Türk’ü Jamala, favori olarak gösteriliyor.
Daha önceki elemelerde hem jüri hem de izleyiciden en yüksek oyu alan sanatçının, 2016 Eurovision Şarkı Yarışması’nda Ukrayna’yı temsil etmesi bekleniyor. Jamala, nakaratı “Yaşlığıma toyalmadım, men bu yerde yaşalmadım” olan şarkının oluşum sürecini HABERTÜRK’e anlattı.
Şarkıyı geçen sene yazdığını, ama şarkının köklerinin çocukluğuna kadar indiğini söyleyen Jamala “Şarkıyı yazarken çocukluğumda ninemden duyduğum hikâyelerden ilham aldım.
Orta Asya’ya sürgün edilirken kızını kaybettiğini anlatmıştı ninem. Bu trajediyi hatırladığımda tüylerim diken diken oluyor” dedi.

‘NİNEMİN ANLATTIĞI HİKÂYELER’

Jamala şarkısına ilham veren olayı şöyle aktarıyor: “Cephede savaşan askerler sürgünden 5 gün önce Kırım’a gelmiş. Kırım Tatarları, askerleri çok güzel ağırlamış. Onlara evlerini açmış, yiyeceklerini paylaşmışlar.
Ninem babama ‘Herkes askerlerin dönmesine çok sevindi, çünkü bu kocalarımızın ve oğullarımızın da evlerine geri döneceği anlamına geliyordu.
Yiyeceklerle, şarkılarla askerlerin gönüllerini hoş tutmaya çalıştık. Birkaç gün sonra bizi vatanımızdan süreceklerini nereden bilebilirdik? İnsanlara eşyalarını toplamaları için 15 dakika verdiler.
Sonra da hayvan taşımacılığında kullanılan trenlere yükleyip Kırım’dan sürdüler’ diye anlatırdı.” Şarkının bu trajediye tanıklık eden insanları anlattığını söyleyen Jamala, amacının bu faciayı hatırlatarak gelecekte benzer olayların yaşanmasını önlemek olduğunu belirtti. Jamala, şarkının politik olduğu iddialarına “Schindler’in Listesi filmine politiktir diyebilir miyiz? Benim amacım sadece insanları hatırlamaya ve düşünmeye sevk etmek” diyerek yanıt verdi. Kız kardeşinin bir Türk’le evli olduğunu ve İstanbul’da yaşadığını söyleyen Jamala, Eurovision’a katılmaya hak kazanması durumunda Türk izleyicisinin desteğini beklediğini ifade etti.

KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ

Stalin’in emriyle alınan Sovyet hükümeti kararıyla 18 Mayıs 1944 tarihinden başlayarak Kırım Tatarlarının Özbekistan ve Sovyetler Birliği’nin diğer bölgelerine sürgün edilmesi, “Kırım Tatar Sürgünü” olarak adlandırılıyor.
HaberTürk

0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen konuyla alakalı yorumlar yapın. Kırımın Sesi