Kırım’ın Rus yönetimi Savcısı 4 Hizb-ut Tahrir üyesini gözaltına aldı



Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Rus yönetimi Savcısı Natalya Poklonskaya, 4 Hizb-ut Tahrir üyesinin gözaltına alındığını açıkladı.
Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB)“Kırım Müdürlüğü” bugün Kırım Tatarlarının evlerinde yapılan aramalar sırasında gözaltına alınan 4 kişiyi “terör örgütlerine katılmak ve terör eylemleri organize etmek”le suçladı.
Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Rus yönetimi Savcısı Natalya Poklonskaya, Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB) “Kırım Müdürlüğü”nün Rusya’da yasak olan Hizb-ut Tahrir faaliyetleri ile ilgili dava açtığını ve 4 aktif üyesini gözaltına aldığını ileri sürdü.
Natalya Poklonskaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, “FSB'nin savcılık organlarıyla yaptığı ortak denetimin sonuçlarına göre, Rusya Ceza Kanunu’nun 205.5 Maddesi (Rus mevzuatına göre terör örgütü olarak kabul edilen bir teşkilatın faaliyetlerini düzenlemek ve böyle bir örgütün faaliyetlerinde yer almak) gereğince dava açtı. Söz konusu dava kapsamında yapılan soruşturma sırasında 4 şüpheli gözaltına alındı” diye savundu.
Gözaltına alınan kişilerin Rusya’da yasak olan Hizb-ut Tahrir’e katılmakla suçlandığını ifade eden Poklonskaya, söz konusu örgütün Yalta ve Aluşta’da faaliyet gösterdiğini ileri sürdü.
Kırım Tatarlarının evlerinde yapılan aramalar ile ilgili haberleri yorumlayan Rus savcı, kolluk kuvvetlerinin gözaltına alınan kişilerin milliyeti üzerinde odaklanmadığını söyleyerek, “Bunlar Tatarlar değil, bunlar terör örgütü. Milliyete göre ayrım yapmıyoruz” açıklamasında bulundu.
Daha önce Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) görevlilerinin 11 Şubat Perşembe günü Kırım’ın farklı bölgelerinde Kırım Tatarlarının evlerine baskınlar düzenlediği bildirilmişti. Kırımlı avukat Emil Kurbedinov, evlerinde arama yapılan 9 kişinin gözaltına alındığını bildirmiş, gözaltına alınan kişilerin “terör örgütü” bağlantıları olduğundan şüphelenildiğini ama nasıl bir terör örgütü olduğunun söylenmediğini belirtmişti. Geçtiğimiz sene de Akyar'da (Sivastopol) Rusya’da yasak olan “Hizb-ut Tahrir davası” kapsamında 4 Kırımlı gencin, 2015 yılının Ocak ayında gözaltına alındığı bildirilmişti. Göz altına alınanlar Rusya Ceza Kanunu’nun 205.5. maddesini ihlal etmekle suçlanıyordu.

0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen konuyla alakalı yorumlar yapın. Kırımın Sesi