Putin'in 7 Cephede Savaşı



Rusya'ya ait bir savaş uçağının Türkiye semalarında vurulması, Soğuk Savaş sonrası dünyanın örtülü yürütülen savaşı bütünüyle ortaya serdi. Türkiye'nin ilk uluslararası ekonomi dergisi Derin Ekonomi, 2016'yı “Putin'in Haçlı Seferi- Soğuk Adamın Sıcak Savaşı” başlığıyla karşıladı.
Düşen enerji fiyatları, bütçeyi aşan savunma harcamaları ve finansal soğuk savaş hazırlıkları, Putin’in yeni yılda işinin çok zor olduğunu ortaya koyuyor. Rusya Devlet Başkanı Putin’in saldırgan politikasının nedenleri, Derin Ekonomi’nin Ocak 2016 sayısında ele alındı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in karakterinden tutun da “7 cepheli savaşı”nın ayrıntılarına değin, Rusya'nın ekonomik ve jeopolitik tutumlarına ilişkin merak edilen konular, Derin Ekonomi'nin Ocak 2016 sayısında ele alınıyor.

PUTİN'İ UYKUSUZ BIRAKAN SORUNLAR

Rusya Devlet Başkanı Putin'in akıl hocası olarak bilinen Alexander Dugin'in uçak krizinden sonra yayınladığı makalede yayınlananlar, bugün Türk-Rus ilişkilerinin arka planının ayrıntıları Derin Ekonomi'de ele alınan konular. Putin'in savaş gücü petrol ve küresel güç olma heveslerinin, ülke ekonomisinin seyri; dergide ana konu olarak ele alınırken; Çarlık döneminden bu yana inişli çıkışlı boyutta yürüyen Türk-Rus ilişkileri, Rusya'da da yükselen milliyetçilik, Putin'in Yahudi oligarklarıyla yüzyüze kaldığı yol ayrımının nedenleri, ilgi çekici detaylar olarak işleniyor. Rusya için en faydalı müessese IŞİD'in bombalanması amacıyla kalkan ve Suriye'de rejime muhalif kesimlere bomba yağdıran Rus uçaklarının, kalkışlarından hemen önce Ortodoks papazlar tarafından kutsanması, sık sık Türkiye ve Rusya'daki İslamlaşma “tehlikesi”ne vurgu yapan Putin'in 15 yıldır Ortadoks kilisesine para yağdırmasının nedenleri, Derin Ekonomi'nin kapak dosyasında hatırlatılan konular arasında yer alıyor.

FİNANSAL SOĞUK SAVAŞ HAZIRLIKLARI

Jeopolitik gücün değişmesi, eksen kaymasına işaret ediyor.
Bu kayma, Rusya'nın da kabusu. Bütün ataklarını bu kaygılarla gerçekleştiriyor. Derin Ekonomi yazarı Kaan Sarıaydın'ın “Rusya Finansal Krizini Örtbas Peşinde” başlıklı analizi, Rusya'nın kaygılarının da nedenlerini ortaya koyuyor. Düşen enerji fiyatları ve Batı tarafından uygulanan ağır yaptırımlarla beli kırılan Rusya'nın yaptığı, piyasaları şaşırtmak. Batı dünyasının odağını Ukrayna ve Suriye'ye yönlendirerek, temerrüt riskine karşı, bir perdeleme çabası içinde olan Rusya'nın son dönemlerde yaptıklarına da bakmak gerek. Derin Ekonomi'de, Rusya'nın Batı'daki varlıklarına el konulursa, yabancıların varlıklarına da el koyma hakkını içeren yasa tasarısını kabul ettiği haberi, Türk kamuoyuna duyuruluyor. Bu, Rusya'nın finansal soğuk savaş için hazırlıklı olduğuna işaret ediyor.

Rusya 7 cephede savaşta

Rusya Genelkurmayı'na stratejist olarak hizmet veren Alexander Dugin, Rusya'nın şu an 7 cephede savaştığını yazıyor. Bu cepheler şunlar:
1. -Birinci cephe: Suriye
2. -İkinci cephe: Türkiye
3. -Üçüncü cephe: Ukrayna
4. -Dördüncü cephe: Rusya'daki Selefi gruplar
5. -Beşinci cephe: Rusya'da protesto eylemleriyle beşinci kol faaliyetini yürüten siyasi muhalefet.
6. -Altınci cehpe: Rusya'da Putin'e sadık gibi görünen ancak parasını Batı'da saklayan liberal sermaye kesimi ve gizliden Batı yanlısı Rus hükümet yetkilileri.
7. -Yedinci cephe: Avrupa ve ABD.

Soğuk adamın sıcak savaşı

Bölgesel Güvenlik Uzmanı Ediz Ekinci, “Rusya; 2 trilyon dolar olan GSYİH'nin yüzde 5,42'sini milli savunmasına harcıyor. 2016 bütçesinde savunma harcamalarına 51 milyar dolarlık bir ödenek ayrıldı. Sadece Suriye'deki hareketinin günlük maliyeti ise 3-4 milyon dolar dolayında bulunuyor” diye vurgu yapıyor. Rusya'nın ağır sorunu sadece savaş harcamaları değil. Borç da Rusya'nın sıkıntıda olduğunu ortaya koyuyor.

Güçlü içerik farklı bakış açısı

Rusya ve Putin'in kapağa çıkarıldığı Derin Ekonomi'nin Ocak 2016 sayısında akıllardan çıkmayacak farklı konular da var. Daha güçlü bir Türkiye için 2016'da neler yapılması gerekir? İş adamları, akademisyenler ve politikacıların önerisiyle farklı görüşler, yol haritasını Derin Ekonomi'de çizdi. Apple, Google, Microsoft, Amazon ve Facebook'un piyasa değerinin katlanmasını ve balon ihtimalini Derin Ekonomi gündeme taşıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen konuyla alakalı yorumlar yapın. Kırımın Sesi