Türkiye Ahıska Türklerine kucak açtı



Ukrayna'nın doğusundaki Rus yanlısı ayrılıkçıların tahrifatları nedeniyle evlerini ve işlerini kaybeden Ahıska Türklerinden ilk kafile, Türkiye'ye geldi.
Ukrayna’nın doğusunda Rusya’nın desteklediği ayrılıkçıların başlattığı iç savaş yüzünden evlerini ve işlerini kaybeden Ahıska Türklerinden ilk kafile Türkiye'ye geldi. Ahıska Türklerinin tahliyesi, Başbakanlık koordinatörlüğünde Dünya Ahıska Türkleri Birliği, Türkiye’nin Kiev Büyükelçiliği, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve Ukrayna makamlarının işbirliğiyle gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun koordinasyonuyla Ukrayna'dan özel uçakla Erzincan'a getirilen 164 kişiden oluşan 45 Ahıska Türkü aile, Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde kendileri için hazırlanan evlere yerleştirildi.
Ukrayna'dan özel uçakla Erzincan'a getirilen ilk kafile aile için Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın katılımıyla Erzincan Havallimanı'nda tören düzenlendi. Erzincan Belediyesi Mehter Takımı'nın marşlar seslendirdiği törende, Ahıskalı aileler ellerindeki Türk bayraklarıyla mehter marşlarına eşlik etti.
Törende konuşan Akdoğan, Ahıskalı aileleri, "Vatanınıza, can Erzincan'a hoş geldiniz" diye selamladı.

"Türkiyeli kardeşlerimizden Allah razı olsun"

Kafilenin en yaşlı üyesi 89 yaşındaki İlimdar Nuriyev, “Türkiye bizi sahiplendi. Türkiye’den, Türkiyeli kardeşlerimizden Allah razı olsun” dedi. İlk defa Türkiye’ye gittiğini dile getiren Süleyman Sabir, “Neticede vatana gidiyoruz. Türkiye bizim de ana vatanımız. Dedelerimizin hayalini gerçekleştiriyoruz. Bu yüzden Cumhurbaşkanımız Erdoğan başta olmak üzere Başbakan (Ahmet) Davutoğlu ve diğer yetkililere teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

"Uzun bir zaman geçti ama yine sılanıza ulaştınız"

Ahıskalı Türkler'in uzun yıllar büyük acılar yaşadığını ifade eden Başbakan YardımcısıYalçın Akdoğan, şunları söyledi: "Ancak biliyoruz ki dünyanın neresinde yaşarsa yaşasınlar, neresinden gelirse gelsinler, bu topraklar, Türkiye, bizim vatanımız olduğu kadar, Ahıskalı soydaşlarımızın da vatanıdır. Sizler kendi vatanınıza hoş geldiniz. Çok acılar çektiniz. Uzun bir zaman geçti ama yine sılanıza ulaştınız. Ahıskalı soydaşlarımız, bin 800'lü yıllardan itibaren aramıza sınırlar girdi ama gönüllerimiz arasında hiçbir mesafe girmedi. Bu insanlarımız büyük acılar yaşadılar 1944 yılında 2. Dünya Savaşı'nın yaşandığı o dönemdeki trajediler... Ahıskalı kardeşlerimiz, soydaşlarımız, trenlerle bir bilinmezliğe doğru gittiler. 120 bin kişi trenlere dolduruldu, nereye gittikleri belli değildi. Kuru bir yaprak gibi dünyanın dört bir yanına savruldular. Evet, bugün dünyanın 9 ülkesinde Ahıska Türkleri yaşıyorlar. İkinci bir trajedi 1989 yılında yaşandı. Yine acıyı çekenler Ahıskanlı kardeşlerimiz oldu. Yine sürgün edildiler. Yine cefa çektiler." "Türkiye, Ahıska Türkleri'ne sahip çıkmıştır"
Akdoğan, Türkiye'nin yarım asır içerisinde iki defa yerinden edilen kardeşlerine sahip çıktığını, onları hiçbir zaman hayal kırıklığına uğratmadığını dile getirerek, şöyle devam etti: "Türkiye Cumhuriyeti bütün kurumları ve hükümetleriyle Ahıska Türkleri'ne sahip çıkmıştır. Onları hayal kırıklığına uğratmamıştır. Bugüne kadar 30 bin Ahıskalı Türk vatandaşımız oldu ve buraya yerleşti. Bunların yaklaşık 25 bini AK Parti iktidarı döneminde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oldular. Bugün AK Parti iktidarı, dünyanın neresinde bir mazlum ve mağdur varsa ona sahip çıkıyor ve şefkat eli uzatıyor ama özellikle Osmanlı yadigarı eserlere ve insanlara her bir tarafta sahip çıkıyoruz. Balkanlar'da, Kafkaslar'da, Ortadoğu'da, Kuzey Afrika'da, Osmanlı yadigarı ne kadar eser varsa ayağa kaldırıyoruz, ne kadar topluluk, halk, insan varsa onlara kucağımızı açıyoruz." "Burası merhametin ve şefkatin adresidir"
Türkiye'de dünyanın her bir tarafındaki insanlara sahip çıkan bir iktidarın var olduğuna dikkati çeken Akdoğan, Bayırbucak Türkmenleri, Afganistan'a, Afrika ülkelerine, Suriyelilere yardım eli uzatanın da Türkiye olduğunu ifade etti.

0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen konuyla alakalı yorumlar yapın. Kırımın Sesi