Kıpçak Türklerinin çalgısı “Kemençe”




Kırımınsesi

Kemençe, horon, aba, zıpka, kabalak bizimdir.
Bilinenin aksine Yunan'ın, rum'un değildir. Latinlerin yaylı çalgısı olan kabak kemane den ayrılmış birçalgı değil, başlı başına bir Türk çalgısıdır ve Orta Asya'dan, Doğu Karadeniz'e gelmiştir.
Kemençe kesinlikleTürk çalgısıdır. Benzerine Kazak Eli'nde de rastlanır.
Hattâ "Kemençe" adında bir Kıpçak (Kuman) savaşçı vardır. Kıpçaklardan sonra, en az onlar kadar Çepniler tarafından benimsenmiştir.
Yani her şekildeTürk çalgısıdır.
Gagauz Türklerinde kemençeye "kumança" denir.
KemençeninTürk çalgısı oldğunun bir kanıtıda, en yetenekli sanatçıların Türk olmasıdır. Picoğlu Osman Gökçe, Karaman Halil Ağa (Kodalak), Tuzcuoğlu Mehmed Ali, Katip Şadi, Mehmet Sırrı Öztürk, Hüseyin Dilaver...
Araştırmacı Yazar Mehmet Bilgin'in "Doğu Karadeniz Etnik Târihi Üzerine" adlı yazdığı betikte (kitapta), Karadeniz kemençesinin Kıpçak (Kuman) Türklerine âit bir çalgı olduğunu, Gagauz Türklerininde bu çalgıya "Kumança" ve oyununun adına da "Horon" dediklerini yazmıştır.
Bu oyuna Kırım’da “Horan” denilmektedir.
10-11. yy. Arasında Kuzey Karadeniz bozkırlarında hüküm süren Kıpçaklar'ın, Karpat eteklerinde toplanan Macar kralına suikast girişiminde bulunulduğundan bahsedilir. Görselde ise 1794 yılında Osmanlı dönemindeki Halep’te kemençe çalan Kıpçak müzisyenler resmedilmiştir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen konuyla alakalı yorumlar yapın. Kırımın Sesi