Rusya’da Türk öğrencilere baskı yapılıyor




Kırımınsesi(Rusya)

Şehir şehir öğrencilere yapılan baskılar

Moskova-Obninsk: Rusya’nın Türkiye’deki dev projelerinden Akkuyu Nükleer Santrali için özel seçilmiş öğrencilerin kaldığı yurt bugün polisler tarafından basıldı.
Öğrenciler önden ve arkadan fotoğrafları çekilerek suçlu muamelesi gördüler.
Saratov: Rusya coğrafyasında Türk öğrencilerin en yoğun olduğu bölgede bugün sabah saatlerinde yine Türk öğrencilerin bulunduğu yurda polis baskını düzenledi.
Yaşananları anlatan Akademisyen Türk vatandaşı durumu şöyle açıkladı.
“Saratov Devlet Üniversitesi yurdunda kalıyorum. Ankara Üniversitesi Rus Dili ve Edebiyatı araştırma görevlisiyim. 1 yıllığına akademik işbirliği çervesinde buraya geldim. Sabah 6’da yurda narkotif polisleri köpeklerle girip Türkiye’den gelen öğrencilerin odaları basmış.
Kapılarda isim, soyisim ve ülkeler yazıyor. 20 kadar öğrenci apar topar gözlerine ışık tutularak uyandırılıyor. bazı öğrencilerin kapıları kırılıyor. 40 dakikalık bir mesafede bir yere götürülüp uyuşturucu var mı yok mu yönünde testler yapılıyor. aynı şekilde idrar vermeyenler tehdit ediliyor ve küçük boş bir kağıt imzalatıyorlar.”
Voronej: Moskova’ya 500 km uzaklıktaki Voronej şehrinde 27 kasım cuma günü yaşanan olayda Voronej şehrinde bulunan üniversitenin yönetimi o şehirde okuyan öğrencilerden 2-7 tarihleri arasında ülkeyi terk etmeleri için boş kağıda imza attırıldı.
Ayrıca Voronej’de yaşayan tüm Türk öğrencilerin okul yetkilileri tarafından adres ve telefon bilgileri alındı.
Çuvaşistan: Türk akademisyen Cemalettin Yavuz doktora tezi araştırması yapmak üzere bulunduğu Rusya’ya bağlı Çavuşistan Cumhuriyeti’nde Çavuşistan Devlet Üniversitesi bünyesinde düzenlenen Rusça kursuna devam ettiği için vize ihlali gerekçesiyle mahkemeye çıkarılarak 5000 Ruble para cezası, 5 yıl Rusya’ya giriş yasağı ve sınır dışı edilme cezalarına çarptırıldı.

0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen konuyla alakalı yorumlar yapın. Kırımın Sesi