Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan Putin’e “Çok samimi olarak ateşle oynamamanızı tavsiye ediyoruz!”



Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'le pazartesi günü Paris'teki İklim Zirvesi'nde 'uçak krizi'ni yüz yüze görüşmeyi umduğunu söyledi. Erdoğan, Rusya'nın Türkiye'nin DAİŞ'ten petrol aldığı yönündeki iddialarını da sert bir dille yalanladı.
Erzincan'dan helikopterle Bayburt'a ulaşan Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Ulucami'de cuma namazını kıldıktan sonra Saat Kulesi Meydanı'ndaki toplu açılış törenindeydi. Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı mitingte Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi,
PUTİN'E 'DAVETSİZ MİSAFİRLİK OLMAZ' DEDİM
Suriye sınırında düşürülen Rus uçağı konusuna da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: "Salı günü sabah saatlerinde Hatay ilimizin güneyinde sınırımızı ihlal eden iki savaş uçağından biri F16'larımız tarafından düşürüldü. Öncesinde yapılan tüm ikazlara rağmen 5 dakika içinde 10 kez Suriye topraklarında, Suriye hava sahasındayken yapılan uyarılara rağmen sınırımıza doğru gelmekte olan bu uçakların aidiyeti, hangi millete mensup olduğu tabii ki belli değildi.
Bunu bilmek de o anda zaten mümkün değil. Fakat ikazlara rağmen geldiler ve sınırımızdan içeri girdiler. 17 saniyelik sınır ihlalinden sonra bir tanesi tekrar Suriye topraklarına geçti ama o esnada iki F16 uçağımız bunlara hemen modlanarak ikinci uçağı düşürdü. Daha sonra bunun Rusya'ya ait olduğu anlaşıldı.
Tabii ki bu üzüntü verici hadisenin yaşandığı bölge rejim güçleriyle Bayır Bucak Türkmenleri'nin yoğun çatışmasına sahne olan bir yerdi. Suriye sınırlarımız daha önce de rejimin ve terör örgütlerinin, uçak, helikopter, insansız hava aracı, havan ve top mermisi tacizlerine maruz kaldı. 2012'de bir eğitim uçağımızın düşürülmesinin ardından belirlediğimiz angajman kurallarımızı tüm dünyaya ilan ettik, bunları defaatle de işlettik.
Mayıs ayında sınır ihlali yapan Suriye helikopteri Cilvegözü yakınlarında F16'larımız tarafından düşürüldü. Rus hava uçakları daha önce de hava sahamızı ihlal etti. Biri Karadeniz'de oldu. O zaman 15 dakika kadar sınır ihlali yaptı. Uyarılardan sonra çıkıp gitti.
Bu olaydan önce 3-4 Ekim'de iki kez sınır ihlali yaptılar. Bu üçüncüsüydü. Dediler ki 'Bizim aramızda stratejik işbirliği var.' Eyvallah. Ama bu egemenlik haklarımızı ihlale sebep veremez.
3-4 Ekim'deki olaylarda sayın Putin'i telefonla da aradım, 'Bu yapılanlar şık değil. Bunlar çirkin gelişmeler' diye de kendileriyle bunları konuştuk.
Buna rağmen üçüncüsü oldu. G-20'de kendisiyle bunları yine konuştum. Orada da 'Bunu bir misafirlik olarak kabul edeceksiniz' dediler. Ben de 'Davetsiz misafirlik olmaz' dedim."

0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen konuyla alakalı yorumlar yapın. Kırımın Sesi