Çanakkale’15 Ruhu ve Kırım



kırım,canakkale

Çanakkale Zaferi, Kurtuluş Savaşı’nın şüphesiz en unutulmaz zaferidir. 1915’ten bugüne tam 100 yıl geçti. Bizler bu gururu en az ilk günkü gibi hissediyoruz.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, geçtiğimiz hafta Çanakkale Zaferi ruhunu yansıtan bir projeye imza attı. Bu anlamlı projeyle Kırım’da yaşayan öz halkımızdan 45 kişilik bir topluluk da geldi. Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi öğretim üye ve öğrencileri, Kırım Qardaşlık Teşkilatı başkan ve üyeleri, Kırım Medeni Cemiyeti temsilcileri, Kırım İslami Hayriye Cemiyeti temsilcileri gelen toplulukta olan gruplardı.
Kırımlı misafirlerimizi Sakarya Kırım Türkleri Derneği karşıladı ve ağırladı. Sakarya Orhan Gazi Kültür Merkezi’nde yapılan konferansın konukları olarak Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, Doç. Dr. Kutluk Kağan Sümer, Kırım Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Doç. Dr. Bekir Mamutov, Kırım Tatar Türk Dili Başkanı Doç. Dr. Zekiya Mamutova ve TRT’de yapımcı- yönetmen ve Emel Kırım Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Karatay katıldılar. Çanakkale ruhu slayt gösterimi ile Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi tanıtım filmlerinin ardından Zafer Karatay, birlik ve beraberliğin önemine değinerek Kırım mücadelesinin de Çanakkale ruhu taşıdığını ifade etti. Karatay’ın ardından konuşma yapan Kutluk Kağan Sümer, Osmanlı Devleti ve İstanbul’un fethi için Kırım’ın öneminden bahsetti. Konferansın devamında Bekir Mamutov kendi yazdığı şiiri okudu ve büyük alkış aldı. Zekiya Mamutova da Kırım ile Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi hakkında bilgi verdi. Ertesi sabah, kahvaltıyla başlayan gün programı Sakarya Üniversitesi Rektörü’nü ziyaretle devam etti. Bu ziyarette Sakarya Üniversitesi ile Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi arasında eğitim işbirlikçiliği ve staj imkânı kararları alındı ve imzalandı. Sonrasında Kültür ve Turizm Bakanımız Yalçın Topçu, Kırımlı misafirlerimizi Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nda ağırladı, sohbet etti.
Bir sonraki gün Çanakkale programı için yola çıkan topluluğumuz, Çatalca Kırım Türkleri Derneğimizi de ziyaret etti. İstanbul şube başkanımız Celal İçten ve Çatalca şube başkanımız Erol Taylan ile görüşen misafirlerimiz, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkusunu Çatalca meydanında yaşadı. Çanakkale’ye ulaştıktan sonra Çanakkale valisi Hamza Erkal’ı makamında ziyaret ederek Kırım ve Türkiye arasındaki dostluğu pekiştirdiler. 1 Kasım sabahı Kırım’a dönmek için İstanbul’a geldiler ve Vatan Kırım’a döndüler.
Bu yoğun program arasında soydaşlarımızla birbirimizi yakından tanıma imkânı bulduk. Güzel sohbetler ettik, yakın arkadaş olduk. İlk kez karşılaşma soğukluğu yerine 40 yıllık dostmuşuz gibi sıcacık baktık birbirimize. Aluşta’dan Esen Yeller romanının gerçekliğinin tadına, romanın başkahramanı Fatma Menekay’nın torunu Sakine İbrahimova ile konuşunca vardık. Qardaşlık teşkilatı üyeleri ile Qardaşlık Teşkilatı’nın başarılarından konuştuk. Birlik, beraberlik ve anadilin önemi adına projelerinde diasporadaki Kırım Tatar Türkleri olarak her zaman yer almak isteriz.
Her yazımda dile getirdiğim gibi; birlik ve beraberliğimiz bizim tek dayanağımız. Biz birbirimize, halkımıza, dilimize sımsıkı sarılırsak bizi kimse yok edemez. Bu güzel projeye imza atan Sakarya Valiliği ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ne, Sakarya Kırım Türkleri Derneği Başkanı Şevket Öndüç ve Yönetim Kurulu üyelerine, Kırımlı misafirlerimizi yalnız bırakmayan Gebze Kırım Türkleri Derneği Başkanı Şerife Orak ve eşi Recep Orak’a, Düzce Kırım Türkleri Derneği’ne, çektiği fotoğraflarla anılarımızı ölümsüzleştiren Nedim Ergün Kırımlı’ya, projenin ulaşım sorumluluğunu alan Adabaşar Turizm’e teşekkürü bir borç bilirim. Atalarımız “Birlikten kuvvet doğar!” diye söylemişler. Bu sözü tam olarak yaşadığımız bir programdı. Daha büyük projelerde yine birlik ve beraberlik içinde olalım, Kırım’ı yaşatalım.

0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen konuyla alakalı yorumlar yapın. Kırımın Sesi