DÖNER KEBABI SAHİBİ KIRIM TATARLARI


kebab,kirim,tatar
EVLİYA ÇELEBİ Seyahatnamesinde Döner Kebabını anlatıyor.

Türk gezgini Evliya Çelebi, 'Seyahatname'sinde bu geleneksel Türk lezzetine uzun uzun yer verir. Kırım Türkleri'nin mutfağında dönerin önemli bir yeri olduğunu söyleyen ünlü gezgin, kitabında konuyla ilgili şöyle bilgi verir: "Kuzu kurban edip, dilim dilim edip, bir demir kebap şişine eti geçirip iki başları ince ortası kalın, eti düzgünce dizerler. Sonra bir araba tekerleğini kırıp kebap altını yavaş yavaş yakarak ateş edip bir çeşit kebap pişirirler ki sanki ilik olur. Tatarlar arasında böyle pişmiş kebabı yemiş ve 100 okka boza içmiş olan çoktur. İşte bu derece hoş, yumuşak ve taze kebap pişirirler ki yeryüzünde öyle kebap pişmesi ihtimali yoktur. 
Araba tekerleğiyle pişirmek Tatar arasında şarttır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen konuyla alakalı yorumlar yapın. Kırımın Sesi