Cengiz Dağcı Olmasa Kırım’ı Tanıyamazdık


“Yaşanan Korkunç Yıllar, Cengiz Dağcı, Kırım” başlıklı panelde konuşan Prof. Dr. Ersin Nazif Gürdoğan “Cengiz Dağcı, büyük bir uzak görüşlülükle, eserlerini Anadolu Türkçesi ile yazmıştır. O olmasaydı Kırım'ı bu kadar yakından tanımazdık.” dedi.
Kırımlı romancı ve şair Cengiz Dağcı, Dersaadet Kültür Platformu ve Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığınca düzenlenen "Yaşanan Korkunç Yıllar, Cengiz Dağcı, Kırım" başlıklı panelde anıldı. Fatih'teki Millet Yazma Eser Kütüphanesi'nde gerçekleşen panele katılan Dersaadet Kültür Platformu Başkanı Mehmet Kamil Berse, konuşmasında Dağcı'nın "Mesele Kırım olunca, herşey bir yana, Kırım bir yana" sözlerini anımsattı.
 
Ekim ayı içinde Cengiz Dağcı Sempozyumu gerçekleştirileceğini dile getiren Berse ayrıca bu yıl Cengiz Dağcı Roman Ödüllerinin ilk kez düzenleneceğini söyledi.
 
Türk toplumunda kardeş kavgalarının çok olduğunu kaydeden Mehmet Kamil Berse, “Geçmişten bugüne kurulan bütün devletlerde, kardeş kavgaları neticesinde, o dev devletler, o kuruluşlar yok olmuşlardır. Bu kardeş kavgaları hiç bitmez. 21. yüzyıla geldik. Kurduğumuz son Türk devleti de yine kardeş kavgalarıyla ortadan kaldırılmaya çalışılıyor” diye konuştu.

AVUÇ İÇİ KADAR YERDE 25 KİTAP
 
Prof. Dr. Ersin Nazif Gürdoğan da Türk dünyasının iki önemli Cengiz'i olduğunu söyleyerek, "Biri Cengiz Dağcı, diğeri Cengiz Aytmatov. Her ikisi de Türk dünyasının sorunlarını, kültürlerini, coğrafyalarını, edebiyatlarını, sanatlarını, düşünce ve eylem dünyalarını kalıcı bir şekilde tarihe not düştüler" tespitinde bulundu. Dağcı'nın romanlarını Anadolu Türkçesi ile yazdığına vurgu yapan Gürdoğan, "Cengiz Dağcı, gerçekten büyük bir uzak görüşlülükle, Anadolu Türkçesi ile yazmış. Bütün Türk dünyasına hitap etme gücünü kullanmıştır. O olmasaydı Kırım'ı bu kadar yakından tanımazdık. Kırım denince akla Cengiz Dağcı, Cengiz Dağcı denince, akla Kırım gelir" şeklinde konuştu.
 
Cengiz Dağcı kitabının yazarı İsa Kocakaplan ise Dağcı'nın kitaplarında anlatılan Kırım'ın Yalta liman şehrine bağlı Kızıltaş Köyü'ne ilk gittiğinde her yeri tanıdığına dikkati çekerek, şunları aktardı: " İlk defa gidiyoruz Kızıltaş'a. Kırım avuç içi kadar bir yer. Avuç içi kadar yerden 25 tane kitap yazmıştır. Her yazarın işi değildir bu."
 
Kırım Türklerinin Rusların zulmü altındaki hayatına eserlerinde yer veren Cengiz Dağcı, "Korkunç Yıllar", "Yurdunu Kaybeden Adam", "Onlar da İnsandı", "Ölüm ve Korku Günleri", "O Topraklar Bizimdi", "Dönüş" ve "Anneme Mektuplar" gibi kitaplarıyla tanınıyordu.






0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen konuyla alakalı yorumlar yapın. Kırımın Sesi