ESKİŞEHİR’DE KIRIM TATARLARININ HALK KÜLTÜRLERİ AKADEMİSYENLER TARAFINDAN İNCELENİYOR


 Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinden bir heyet, ’’Kırım Tatarlarının Halk Kültürleri’’nin tespiti, incelenmesi ve araştırılması amacı ile Eskişehir’e geldi.



 Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesinin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Yolcu’nun yürütücülüğünde; aynı üniversiteden öğretim elemanları M. Emin Yıldızlı, Erdem Tazegül, M. Emin Dede, Serkan Köse ve Tuğba Gönel Sönmez’den oluşan ekip, Nevşehir’den Eskişehir’e gelerek, Eskişehir ve mahallelerinde ’’Kırım Tatar Geleneksel Halk Kültürü’’ üzerine TÜBİTAK projesi kapsamında araştırmalarını sürdürüyorlar. Proje yürütücüsü olan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Yolcu, TÜBİTAK tarafından desteklenen somut olmayan kültürel mirasın korunması bağlamında, ’’Kırım Tatar Geleneksel Halk Kültürünün’’ tespiti ve incelenmesi: Eskişehir Örneği” başlıklı bilimsel araştırma projesi kapsamında, bir aydan beri Eskişehir il sınırları içinde çalışmalar sürdürdüklerini anlattı. 
 Yolcu, "Bu süreçte en doğudaki Sivrihisar’a bağlı Ortaklar köyünden, en batıdaki Karaçobanpınarı köyüne kadar Kırım Tatarlarının yaşadığı 39 köye gittik ve oralarda görüşmeler ve gözlemler yaptık. Eskişehir merkezinde sivil toplum örgütleri, belediyeler ve üniversitelerle temasa geçerek ’’Kırım Tatar Kültürünü’’ yakından tanımaya çalıştık. 
 Bu konu üzerinde çalışmaları olan bilim insanlarıyla görüştük. Köylerde ve il merkezinde; düğün adetlerinden halk inançlarına, festival ve törenlerden yemek kültürüne kadar folklorik tüm ürünleri derledik. 
 Bu proje; iki yıl sürecek, bu süre zarfında üç Kitap çalışması, bir belgesel çekimi ve topladığımız verilerin yer alacağı bir internet sitesi yapmayı, ayrıca Kırım Tatarları üzerine çalışmalar yapan bilim insanlarının bir arada olacağı, bir çalıştay düzenlemeyi hedefliyoruz. 21. yüzyılda küreselleşen dünyada kültürlerin tek tipleşmeye doğru gitmesi, kimliklerin de tek tipleşmesine neden olmaktadır. Kırım Tatar kültürünün taşıyıcıları olan kişilerin zamanla azalması, kentleşme ve küreselleşmenin etkileri, bu kültürün ortadan kalkması tehlikesini beraberinde getirmektedir. 
 Bu bağlam da yaptığımız projenin, bir diaspora topluluğu olan Kırım Tatarlarının kendi kültürlerini koruma, yaşatma ve gelecek kuşaklara aktarması noktasında katkı sunacağını düşünmekteyiz’’ dedi.                                                                                                                                                                                                        İha

0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen konuyla alakalı yorumlar yapın. Kırımın Sesi