UKRAYNA’DA KIRIM TATAR BAYRAK GÜNÜ KUTLANDI

Rusya'nın ilhak ettiği Kırım'da yasaklanan Kırım Tatar Bayrak Günü, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de etkinliklerle kutlanıyor.

Rusya'nın ilhak ettiği Kırım'da yasaklanan Kırım Tatar Bayrak Günü, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de etkinliklerle kutlanıyor.
Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Kırım Tatar Bayrak Günü dolayısıyla sosyal paylaşım ağı üzerinden yayınladığı kutlama mesajında, "Dostlar, Kırım Tatar Bayrak Günü'nüz kutlu olsun. İki bayrak bir devlet. Kırım Ukrayna'dır" ifadesini kullandı.
Kırım Tatar Bayrak Günü dolayısıyla Ukrayna Dışişleri Bakanlığı binası önüne de Ukrayna ve Kırım Tatar bayrakları asıldı. Dışişleri Bakanlığı Twitter hesabında, Kırım Tatar bayrağının bakanlık binası önüne asıldığı kaydedilirken, "Bugün Ukrayna, Kırım Tatar Bayrak Günü'nü kutluyor" denildi.
Öte yandan, Kiev'in Obolon bölgesindeki Dnipro Irmağı kıyısına büyük Kırım Tatar bayrağının resmedilmesi çalışmaları başlatılırken, Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko da bölgeye giderek Kırım Tatar temsilcilerinin bayrak gününü kutladı.
Etkinlikler kapsamında başkent Kiev'deki Şevşenko Parkı'nda kutlamalar yapılması öngörülürken, kutlamalara Kırım Tatarlarının lideri ve Ukrayna milletvekili Mustafa Cemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı ve Ukrayna milletvekili Rifat Çubarov ve diğer yetkililer katıldı.
Rusya'nın yasadışı olarak ilhak ettiği Kırım Rus yönetimi, yarımadada Kırım Tatar Bayrak Günü kutlama etkinliklerini yasaklarken, Kırım Tatarlarının önde gelenlerini de bu etkinliğin yapılmaması konusunda uyarmıştı.
1917 yılında yapılan Kırım Tatar Kurultayında onaylanan mavi renkli Kırım Tatar bayrağı, 30 Haziran 1991'de yapılan Kırım Tatar Kurultayında yeniden kabul edildi. 26 Haziran 2010'da da ilk defa Ukrayna'da ve Kırım'da Kırım Tatar Bayrak Günü olarak kutlanmaya başlandı.

0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen konuyla alakalı yorumlar yapın. Kırımın Sesi