KIRIM BAYRAGI VE MİLLİ MARŞI,TARAK TAMGALI GÖK BAYRAK ve ANTETKENMEN’İN KABULÜNÜN 24. YILI


Vatan Kırım’ın Akmescit şehrinde 74 yıl aradan sonra toplanan II. Kırım Tatar Milli Kurultayı’nda da, Gökbayrak, millî bayrak olarak Kurultay salonlarına asılmıştı. 26-30 Haziran 1991 tarihlerinde yapılan 2. Kırım Tatar Milli Kurultayı, kendisini 1917 Kırım Tatar Milli Kurultayının mirasçısı olarak ilân ederek ve milli devlet geleneklerini devam ettirerek 30 Haziran 1991 tarihinde kabul ettiği “Kırım Tatar Milli Bayrağı ve Kırım Tatar Milli Marşı Hakkında” kararıyla aşağıdakileri belirlemişti: 


1. Kırım Tatar halkının bayrağı olarak dikdörtgen şeklinde, üzerinde bayrağın sapına yakın üst köşede altın tamganın bulunduğu mavi renk kumaş kabul edilmiştir. Bayrağın eninin boyuna oranı 1:2 olarak belirlenmiştir.
2. Kırım Tatar milli marşı olarak Noman Çelebicihan’ın “Ant Etkenmen” eseri kabul edilmiştir.”
“İş bu kararın kabul edilmesiyle Kırım Tatar halkının resmi sembolleri olan milli marş ve milli bayrak, Kırım Tatar halkının birliğini, milli kimliğini nesilden nesile geçişi ve yüzyıllarca devam eden özgürlük mücadelesini yansıtan halkın ayrılmaz sembolü olmuştur.”
“Kırım Tatar halkının sembolleri, milli bayrak ve milli marş, resmi, uluslararası ve halk etkinliklerinde kullanılır.”
“5. Dönem Kırım Tatar Milli Kurultayı, 2. Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın kabul ettiği 30 Haziran 1991 tarihli kararla onayladığı halkın resmi sembolleri bayrak ve marşın kullanım usullerinin belirlenmesi amacıyla aşağıdaki kararı kabul etmiştir:
1.Kırım Tatar Milli Meclisi, onay için 6. Kırım Tatar Milli Kurultayı’na aşağıdaki belgeleri hazırlamakla görevlendirilmiştir:
1.1. Noman Çelebicihan’ın edebi eseri “Ant Etkenmen”in orijinal metnin saklanacağı “Kırım Tatar Milli Marşı Hakkında” kararının hazırlanması, Kırım Tatar milli marşının bestesinin resmi şeklinin belirlenmesi, marşın resmi kullanımı düzeni ile koruma yollarının belirlenmesi.
1.2. “Kırım Tatar Milli Bayrağı Hakkında” kararını hazırlayıp, bayrağın resmi kullanım düzeni ve koruma yollarının belirlenmesi.
2. Kırım Tatar halkının resmi sembolleri olan Kırım Tatar milli bayrağı, arması ve marşı ile ilgili tüm sorunlar, ancak Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın sorumluluğu altında bulunur, bunlardaki değişiklikler, Kırım Tatar halkı tarafından önceden açık şekilde görüşülmeden müzakere edilemez.
5. Dönem Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın 4. Toplantısında kabul edilmiştir. Akmescit, 22 Temmuz 2012.
5. Kırım Tatar Milli Kurultayı 4. Toplantısı Divan Kurulu:
Mustafa A.Kırımoğlu, Refat Çubarov, Remzi İlyasov, Ahtem Çiygöz. 
5. Kırım Tatar Milli Kurultayı 4. Toplantısı Sekreterliği Başkanı Zair Smedlâyev” 
Osman Bayramaliyev 





0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen konuyla alakalı yorumlar yapın. Kırımın Sesi