Derneğimiz ve Biz

özge-kandemir

Derneğimiz ve Biz

   Hiç düşündünüz mü dernekler nedir, ne yaparlar, topluma veya kendilerine faydaları nedir diye? Bazen; etrafta bu kadar çok dernek varken hangisi bize uygundur veya hangisinde faydalı olabilirim diye düşünürüz. Kırım Tatar ailesi olarak yer almakta en çok onur ve gurur duyduğumuz, bize ve milletimize en çok fayda sağlayan Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği mensubu bir aileyiz. Burada mutlu olmamın sebebi yeni tanıştığım biriyle kırk yıl dost gibi muhabbet etmem veya orada özümü bulmamdır. Babam sayesinde tanıştığım dernekten gözlemlediğim bazı durumları izninizle paylaşmak isterim.

   Derneğimizin girişindeki görünmez askıya makamımızı, mevkiimizi, unvanımızı, zenginliğimizi, fakirliğimizi asıp; Kırım Tatar hırkamızı giyerek içeri gireriz. Burada herkes birbirine karşı saygılı, sevecen ve anlayışlıdır. Kocaman bir aileniz olur dernekte. Gençlerin büyüklerine olan saygısı, büyüklerin gençlere olan sevgisi anlatılmaz; yaşanır. Biz hep beraber güler hep beraber ağlarız da. Derneğimizin düzenlediği tepreç şenliklerimizde birliğimizi, kültürümüzü, dilimizi, yemeklerimizi adeta yaşarız. Bayram havasından daha güzeldir o günler. Her 18 Mayıs günü de bir hüzün çöker derneğimize. Bir bahar gününün kara günüdür 18 Mayıs… O gün bütün derneklerimizde anma programları yapılır ve birliğimizin hala bozulmadığı gösterilir. Hatta 18 Mayıs gecesi vagonlarda sabahlayan derneklerimiz bile vardır! “Biz iyi günde de kötü günde de birlik halindeyiz, Vatan Kırım’dan sürgün edilsek bile kültürümüzü kocaman yürekle taşıyoruz!” mesajı verilir tüm dünyaya.  

   Derneğimiz aynı zamanda devlet protokolünde yeri ve saygınlığı olan, kamu yararına kurulan bir Sivil Toplum Kuruluşu’dur. Derneğimizin amacı; Vatan Kırımdan sürgün edilen diasporadaki Kırım Tatarlarının dilini, kültürünü, adet ve geleneklerini unutturmamak, İsmail Bey Gaspralı’nın “Dilde, fikirde, işte birlik!” sözünü her zaman ve her yerde canlı tutmaktır. Bizler Kırım Tatarları olarak bu birlikteliğimizi sağladığımız zaman Vatan Kırım’daki soydaşlarımıza kimse yaptırım uygulamaya cesaret edemeyecektir. Şuanda Vatan Kırım’da yaşayan soydaşlarımızın ne zorluklar içinde yaşamlarını sürdürmeye çalıştıklarını her gün haber ajanslarından görüyoruz. Onlar bizim Vatan Kırım’da atalarımızın ocaklarını tüttüren kahraman soydaşlarımızdır. Buradaki mücadelemiz onlar içindir.  

   Derneklerimize yardımlarda bulunabilir ve etkinliklerde görev alabiliriz. Hiçbir şey yapmıyorsak bile en azından faaliyetlerine katılarak kültürümüzü, dilimizi, birlikteliğimizi mücadelemiz için gösterebiliriz!

0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen konuyla alakalı yorumlar yapın. Kırımın Sesi